Tervetuloa MiniMoiden matkaan kohti selkeämpää ja onnellisempaa arkea ja elämää!

Seuraa somessa

nina@minimoiden.fi
050 3785386

Nina
 

Tavarapaljous ahdistaa – Miten lähteä liikkeelle

Tavarapaljous ahdistaa – Miten lähteä liikkeelle

Tavarapaljous ahdistaa – Miten lähteä liikkeelle?

Miten aloittaa tavaran karsiminen ja saada pidettyä yllä motivaatiota? On tärkeää pysähtyä miettimään alkuun, miksi haluat saada kotisi tavaramäärää vähemmäksi.

Miten aloittaa tavaran karsiminen ja saada pidettyä yllä motivaatiota? On tärkeää pysähtyä miettimään alkuun, miksi haluat saada kotisi tavaramäärää vähemmäksi.

Vietämme tällä hetkellä enemmän aikaa kodeissamme kuin vuosikausiin. Osa meistä tekee etätöitä, osa käy edelleen omalla työpaikallaan työnsä hoitamassa, osa meistä on lomautettu ja koululaiset ovat kotona etäkoulussa. Yhteistä meille kaikille kuitenkin on se, että kotona vietetty aika on koronan vuoksi lisääntynyt, sillä myös vapaa-ajan harrastuksemme ja menomme on karsiutuneet nyt hetkellisesti pois.

Tavaramäärä kodeissamme voi tuottaa meille harmitusta ja ahdistusta. Haaveilet ehkä lähteväsi karsimaan tavaroita, mutta et oikein osaa aloittaa tai tiedä mistä lähteä liikkeelle. Tai vaihtoehtoisesti et saa aikaiseksi aloitettua. Miten siis aloittaa ja mistä aloittaa?

MIKSI? – Mikä se on?

Ennen kuin aloitat varsinaisen karsimisen, on hyvä pysähtyä miettimään niitä syitä, miksi haluat tavaran karsimista ylipäätään tehdä. Haluatko tehdä sitä koska naapurikin tekee vai onko tahtotila ja motivaatio omasi? On tärkeää selkeyttää itselle se, että miksi haluat tehdä, mahdollisesti suurenkin urakan. Silloin sinun on helpompi motivoida itseäsi projektissasi eteenpäin ja saada tuloksia aikaan.

 

Yksi keino selkeyttää omaa miksiäsi, on miettiä esimerkiksi sitä, mitä teet sillä ajalla mikä vapautuu tavaran järjestämiseltä ja kodin siivoamiselta. Tai, että mitä teet sillä rahalla, mikä mahdollisesti säästyy kun et tee enää turhia ostoksia, sillä löydät tavarasi helposti.

On hyvä ja tärkeä myös kirjata itselle ylös oma MIKSISI! Voit toteuttaa sen haluamallasi tavalla, mutta yksi toimiva keino on tehdä unelmakartta. Unelmakartan voit tehdä perinteisesti kartongille liimaamalla kuvia ja tekstejä aikakausilehdistä tms. Unelmakarttaan voit laittaa vain kuvia tai tekstiä tai molempia, ihan mikä vain tuntuu itsellesi luontevimmalta. Nykyisin unelmakartta on helppo tehdä myös digitaaliseen muotoon kuvakollaasina.

Kun olet saanut unelmakartan valmiiksi, aseta se esille, sellaiseen paikkaan, missä näet sen päivittäin. Riippuen koosta, sen voi teipata esimerkiksi vaatekaappisi oven sisäpuolelle tms minkä avaat päivittäin. Voit myös ottaa kartasta kuvan ja lisätä sen esimerkiksi puhelimesi taustakuvaksi, kuten kuvakollaasillekin voit tehdä.

Aseta tavoite jota kohti työskentelet.

Sen jälkeen kun olet selvillä omasta motivaattoristasi, omasta miksistäsi, on tärkeää myös asettaa itselle tavoite jota kohti lähdet työskentelemään. Mieti tavoitettasi huolella ja pyri olemaan itsellesi rehellinen siinä, miten arvioit esimerkiksi aikaa tavoitteen saavuttamiseen kuluvan. On hyvä, että asetat tavoitteelle aikarajan, silloin sitä kohti on helpompi ja selkeämpi työskennellä ja pidät kiinni suunnitelmastasi. Aseta päätavoitteen ja lähtöpisteen välille myös välitavoitteita, pieniä askelmia joita saavuttaa ja joita pitkin työ ei tunnu niin valtavalta urakalta.

Kun epätoivo iskee – palaa tarkistamaan miksisi!

Tavaran karsimisessa tulee aivan varmasti eteen hetkiä jolloin epätoivo iskee ja urakka tuntuu ylitsepääsemättömältä. On tärkeää siinä hetkessä olla itselle armollinen ja muistaa, että asiat eivät aina mene niin kuin suunnittelet niiden menevän. Niin kävi myös itselleni aikanaan kun tein tavaran karsimista meillä kotona.

Kun epätoivo iskee, niin silloin viimeistään on hyvä palata tarkistamaan omaa unelmakarttaasi, omaa miksiäsi. Muistuta itseäsi siitä, miksi alkujaankin lähdit tekemään urakkaa ja mitä saat kun urakka on ohitse. Muista tarkistaa myös välitavoitteet, onko ne realistiset ja tarvitseeko niitä lisätä, jotta näet konkreettisia saavutuksia nopeammin. On tärkeää siis pilkkoa työ ja tavoitteet riittävän pieniin osiin, silloin urakka kuin urakkakin tuntuu kevyemmältä edetä. Muistathan myös suoda itsellesi lepoa, ravintoa ja ulkoilua karsimisen oheen. Ilman näitä tuskin jaksat pitkälle ja tauot sekä ruokailu on hyvä asettaa tavoitteiksi etenkin silloin, jos päätät karsia yhden päivän aikana isomman kohteen.

Armollisuus itseä kohtaan kun elämä tulee suunnitelmien väliin.

On hyvä muistaa, että aina kaikki ei mene niin kuin on suunnitellut. On täysin inhimillistä, että elämä tulee joskus väliin ja siitä johtuen aikataulut pettävät ja urakkaan/työhön ryhtyminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä. On karsittava ylimääräiset/ei akuutit työt ja priorisoitava asiat tärkeysjärjestykseen. On äärimmäisen tärkeää olla itselle armollinen, ihan jokaisen meistä, myös itsenikin Tätä painotankin asiakkailleni ja kursseillani oppilaille. Väsyneenä, ajatukset aivan jossain muualla, ei asiat toimi tai niiden tekeminen tuntuu todella vaikealta. Silloin on siis hyvä ottaa pieni aikalisä ja suoda itselle aikaa. Kunhan vaan hetken päästä taas ryhtyy työhön, oli se sitten mitä hyvänsä, ja muistuttaa omista tavoitteistaan itselleen.

Aurinkoista alkavaa viikkoa kaikille!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.