Tervetuloa MiniMoiden matkaan kohti selkeämpää ja onnellisempaa arkea ja elämää!

Seuraa somessa

nina@minimoiden.fi
050 3785386

Nina
 

Lajittelu

Lajittelu

Kodin jätteiden lajittelun suosio on kasvanut valtavasti ja tänä päivänä monessa kotitaloudessa lajitellaan jätteet hyvinkin monipuolisesti. Lajittelu on ekoteko, mutta edelleen se herättää monenlaisia tunteita ja mielipiteitä – puolesta ja vastaan.

 

Lajittelu – Kodin kierrätyspiste kuntoon

Lajittelu

Lajittelu, mitä tunteita se meissä herättääkään? Moni lajittelee tänä päivänä jo kodin jätteet ja keräyspisteet ovat usealle meistä saavutettavissa helpostikin. Mutta toki on myös niitä ketkä eivät innostu lajittelusta, joko kierrätyspisteen kaukaisen sijainnin mukaan tai siksi koska kokee lajittelemisen vaikeana eikä oikein tiedä mitkä kuuluvat mihinkin. Lajittelu herättää mielipiteitä, mutta tärkeintä mielestäni on, että siitä puhutaan rakentavasti. Jokainen kuitenkin itse päättää lajitteleeko ja jos ei, ei kenenkään tarvitse siitä toista syyllistää.  Lajittelet jätteesi tai sitten et, on hyvä hetkeksi kuitenkin pysähtyä miettimään lajittelun hyötyjä. Lajittelu on ekoteko. Lajittelemalla jätteet, mahdollistat monen raaka-aineen uusiokäytön ja sitä kautta myös luontomme kiittää, niin Suomessa kuin muuallakin päin maailmaa. Itse en aikaan välittänyt lajitella, mutta vuosien varrella siitä on tullut itselleni tärkeä osa arkea. Jos voin tällä pienellä panokselle omalta osaltani vaikuttaa, edes pikkiriikkisen, näen sen sen arvoisena. Yksi ihminen ei voi vaikuttaa paljonkaan, mutta jos meitä yksittäisiä ihmisiä on monia, on vaikutus jo paljon suurempi.

 

Kodin kierrätyspisteen luominen

Kodeissamme ei välttämättä ole paljon ylimääräistä tilaa, mutta jo pieneenkin tilaan saa rakennettua näppärän kierrätyspisteen. Allaskaappi, eteisen kaappi, kuisti tms. on hyviä paikkoja sijoittaa kierrätystä varten astiat/kassit/laatikot. Sijoituspaikka on hyvä miettiä sellaiseksi, ettei se ole liian hankalasti saavutettavissa ja näin ollen tulee sitä myös käytettyä. Jos sijoitat lajittelupisteen esimerkiksi kellariin, jossa et käy välttämättä edes päivittäin, jää myös lajittelupisteen käyttö hyvinkin vähäiseksi.  Meillä on juuri tehty kotonamme uudistusta kodin kierrätyspisteeseen, sillä aiempi ratkaisumme ei ollut kovinkaan toimiva, vaikka alkuun se toimikin vallan hyvin. Olen vuosien varrella kokeillut monenlaisia ja nyt ensimmäistä kertaa tuntuu tämä ratkaisu omimmalta.

 

Meillä lajitellaan kotona lähes kaikki mikä on vaan lajiteltavissa. Pihastamme löytyy sekajäte- ja muovinkeräysastiat sekä uutena tulokkaana myös lämpökompostori. Nämä mahdollistavat tehokkaan kierrättämisen, mutta sinun ei välttämättä näitä kaikkia tarvitse omaan pihaasi hankkia, pärjäät pelkällä sekajäteastiallakin. Sisällä meillä on sijoitettuna keittiöön lajittelupiste, josta löytyy omat keräysastiat:

  • Biojäte
  • Muovi
  • Metalli
  • Lasi

Allaskaapista löytyy paikat:

  • Sekajätteelle
  • Pattereille, akuille ja lampuille
  • Vanhentuneille lääkkeille yms. apteekkiin vietäville asioille.

Sen lisäksi keräämme tyhjät pullot, kartongin ja paperit kuistillamme oleviin kasseihin, joista ne on helppo ottaa mukaan kauppaan lähtiessä. Näiden paikka oli aiemmin myös keittiössä, mutta ne veivät valtavasti tilaa, joten päädyimme siirtämään ne kuistille. Lisäksi meillä on keräyspiste SER-laitteille kellarissa. Miksi kellarissa? Siksi, koska näitä ei viedä jatkuvasti jäteasemalle vaan kerätään sopiva määrä ja jos jäteasemalle on asiaa muuten, napataan SER-kassi mukaan siinä vaiheessa. Mistä tietoa kierrättämiseen Internet on pullollaan tietoa ja oman alueen jätteen keräystä hoitavan tahon sivuilta löytyy varmasti hyviä ohjeita sekä jäteasemat ja niiden aukiolot. Osan jätteistä voi viedä jäteasemille maksutta, mutta osasta menee jätemaksu kuorman koon mukaan. Täältä löydät lisää tietoa lajittelusta!

 

Mitä hyödyn, jos kierrätän?

Saat ainakin hyvän mielen, osallistut omalta osaltasi luonnon hyvinvointiin ja kierrättämällä autat hyötykäyttämään jätteet uudestaan jossain toisessa muodossa. Pienillä asioilla on suuri merkitys!

 

Vinkki!
Vie aina kauppaan lähtiessäsi kierrätykseen menevät pussukat pois. Nosta ne autoon vaikka edellisenä iltana niin ne eivät unohdu kotiin kiireessä. Iloa kierrättämiseen!

Rakkaudella, Nina

<3

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.