Tervetuloa MiniMoiden matkaan kohti selkeämpää ja onnellisempaa arkea ja elämää!

Seuraa somessa

nina@minimoiden.fi
050 3785386

Nina
 

Aloita helposta

Aloita helposta

Aloita helposta – Opettele luopumista!

Mistä aloittaa tavaroiden läpikäyminen? 

Jos haluat karsia tavaroita itseksesi, ja teet sitä sitten ensimmäisiä kertoja tai pitkän tauon jälkeen, suosittelen aloittamaan mahdollisimman helposta tavararyhmästä. Aloita helposta – Opettele luopumista! Mistä aloittaa tavaroiden läpikäyminen? Tämä kysymys on usein se ensimmäinen mitä kuulen asiakkailtani ja lukijoiltani. Jos haluat karsia tavaroita itseksesi, teet sitä sitten ensimmäistä kertaa tai pitkän tauon jälkeen, suosittelen aloittamaan mahdollisimman helposta tavararyhmästä.

No miksi näin? Miksi ei heti ensimmäisenä sukelleta vaatteiden tai perintötavaroiden kimppuun? Tai miksi ei heti astioita tai muita arkiesineitä? Syy on yksinkertainen. On hyvä harjoitella luopumista, etenkin jos sinun on vaikea päästää irti tavaroista. Helppoja tavararyhmiä on yleensä siivouskaapin ja kuiva-ainekaapin sisältö, mausteet sekä mahdollisesti kosmetiikka. Sellaiset tavarat/tuotteet, jotka vanhenevat tai niissä on rajattu käyttöikä.

No miksi luopumista pitäisi harjoitella? Yksinkertaisesti siksi, että kun etenet karsimis- ja järjestämisprojektissasi, tulet väkisinkin törmäämään tavaroihin, joihin sinulla liittyy valtavasti tunnesiteitä. Kun olet harjoitellut ja jumpannut ”luopumislihastasi”, osaat ja pystyt helpommin ja nopeammin tekemään luopumispäätöksiä myös tunnepitoisista tavaroistasi.

Karsi ensin vanhentuneet ja käyttämättä jääneet

Aloita karsimalla esimerkiksi kuiva-ainekaapista vanhentuneet tuotteet. Samalla näet, mikä sinulla yleensä liikkuu ruokaa tehdessäsi ja mitkä ruoka-aineet puolestaan jäävät kuljeksimaan. Jos eteesi tulee pian vanhenevia tuotteita, suunnittele sen mukaan myös seuraavan viikon ruokailusi. Jos sinun on vaikea heittää vanhentuneita pois, mieti mitä menetät siinä. Osan voit oikeasti laittaa roskiin, mutta jos jotain haluat hyödyntää vielä, tee päätös ja aseta aikaraja, max. 1vko, jonka sisällä käytät tuotteen tai heität sen pois. Muuten löydät sen todennäköisesti vielä vuodenkin päästä kaapistasi.

Yhdistä samanlaiset tuotteet

Kaapeista voi löytyä samanlaisia tuotteita useampi pussi, pullo tai purkki. Yhdistä vajaat keskenään, jos se on mahdollista tai käytä ensimmäisenä vajain pois. Tässä voit joutua hieman patistamaan itseäsi ja muistuttamaan käytöstä. Jos käyt läpi siivouskaappiasi, käytä heti mahdollisimman vajaat pois pölyjen pyyhinnässä, lattian pesussa tai peilien puhdistamisessa. Jos sinulla on esimerkiksi lasinpuhdistusainetta useampi pullo, ota tavaksesi joka viikko pyyhkiä peilit ja lasipinnat.

Mieti rehellisesti, mitä tuotetta olet viimeisen vuoden aikana käyttänyt ja mitkä ovat jääneet kuljeksimaan kaappeihin käyttämättöminä. Voit hyvillä mielin laittaa pois ne, mitä et ole käyttänyt. Todennäköisesti et niitä tule jatkossakaan käyttämään ja et kaipaa niitä. Jos epäröit jonkun kohdalla, voit antaa sille lisäaikaa, mutta määrittele itsellesi aikaraja (esim.2kk), jonka jälkeen joko säilytät ja otat tuotteen käyttöösi tai laitat sen pois.

Luo paikat jäljelle jääville.

Sen jälkeen, kun olet karsinut ylimääräiset ja vanhentuneet, pitäisi jäljellä olla vain ne mitä oikeasti käytät tai olet käyttämässä pois lähiviikkojen aikana. Muista nyrkkisääntö säilytystilan täytölle. Säilytystila ei saisi koskaan olla tupaten täysi, vaan jätä sinne tilaa. On hyvä, että täytät tilasta noin 60-75%. Miksi näin? Silloin kun säilytystila ei ole täynnä, on sieltä otettavissa käyttöön tavarat helpommin, mutta ennen kaikkea käytön jälkeen palautettavissa ne paikoilleen. Näin vältät sen, että tavarat jäävät kuljeksimaan pöydille tai muualle kotiin.

Vinkki! Suunnittele jatkossa aina seuraavan viikon ruokailusi kuiva-ainekaapin pohjalta ja osta kaupasta vain niitä tuoretuotteita, mitä oikeasti käytät ja tarvitset. Kartoita myös jääkaapin sisältö ja tee ostoslistasi sen mukaan. Käy kaupassa aina ostoslistan kanssa, niin vältyt heräteostoksilta.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.